SM i fotboll

Allsvenskan i fotboll är säkerligen något de flesta av oss har hört talas om. Många är det som har sitt favoritlag bland de svenska klubbarna och här tävlar man alltså varje år om att bli det bästa laget i Sverige. Både herrar och damer spelar om den åtråvärda trofén som kallas Lennart Johanssons pokal och det är Allsvenskan som är vårt SM när det gäller just fotboll. När det gäller herrsidan så är Allsvenskan den högsta division man kan spela i när man spelar i ett klubblag och Allsvenskan har en lång historia bakom sig. Den fick nämligen bytas in när svenska mästerskapet i fotboll skulle bytas ut redan 1924.

Detta mästerskap har faktiskt spelats ända sedan slutet av 1800-talet och var innan 1924 en utslagturnering. Första åren man spelade den så var det faktiskt klubbar från Göteborg som dominerade i toppen, både ÖIS – Örgryte IS och GAIS låg överst hela de första fyra åren. Idag (2013) är det istället Malmö FF som vunnit Allsvenskan i fotboll på herrsidan flest gånger och varit mest framgångsrika.

Så spelas den

Fotbollsallsvenskan består av en så kallad rak serie. Det betyder att lagen som deltar möts i dubbelmöten och det lag som vinner hela serien blir även svenska mästare i fotboll. Säsongen man spelar går från vår till höst vilket gör att den sticker av från många andra ligor. Det gör i sin tur att den får större mediabevakning och fler anhängare. Det man menar med en rak turnering är att de 16 lagen spelar sina matcher både borta och hemma. Alltså innebär det att man spelar en match mot ett lag på sin hemmaplan och en till mot samma lag på deras hemmaplan. Alltså blir det totalt 30 matcher per säsong. När alla 30 omgångar har spelats så vinner det lag som då ligger etta i serien. Man kan alltså även som lag åka ur Allsvenskan och behöver då spela sig upp i den igen. Det finns alltid ett övre streck och ett undre streck, det är de för närvarande tre bästa lagen som ligger över och de för närvarande tre och ibland fyra sämsta som ligger under. De lag som ligger i botten av serien riskerar då hela tiden att petas ner ytterligare och således åka ur. Då hamnar det laget i Superettan men har alltid en chans att ta sig upp igen. Under en hel säsong kan vad som helst hända och vissa år rör det sig väldigt mycket i serien innan den är över.

Det här kan man spela på!

När det gäller Allsvenskan så kan man i princip spela på precis allting. De flesta spelbolag brukar hitta mängder av olika saker att sätta odds på. Du kan spela på enskilda matcher, lag, spelare, bästa målgörare i match eller hela serien och självklart kan man satsa på vilket lag som kommer att vinna hela serien när säsongen är över.